SEO

SEO Nedir?

SEO, İngilizce “Search Engine Optimization” cümlesinin baş harflerini temsil eder. Türkçe anlamı “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak tanımlanır. Basit bir ifadeyle, web sitenizin alakalı aramalarda görünürlüğünü arttırmak için gerçekleştirilen iyileştirme sürecini ifade eder.

SEO Nedir?
SEO Nedir?

SEO, web sitesinin arama motorları tarafından daha iyi sıralanmasını sağlamak için teknik olarak yapılandırılması ve içeriğin alaka düzeyini optimize etmek için bir süreç denilebilir. Optimizasyon sayesinde, arama motorlarının daha kolay ve etkin bir şekilde web sitesini keşfetmesi ve sıralaması sağlanır. Bu, arama sorguları sonucunda daha iyi bir sonuç elde edilmesini sağlayacaktır.

Web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasının iyileştirilmesi, potansiyel müşterileri web sitenize çekme olasılığını arttırabilir. Arama motorları tarafından algılanan sayfalarınızın sayfa sıralamasının üst sıralara çıkması, işletmenizle ilgili arama yapan kullanıcıların web sitenize daha kolay ulaşmasını ve daha fazla müşteri çekme olasılığını sizlere sağlayacaktır. SEO uyumlu web sitelerinin sayfa sıralamalarının arttırılması, işletmenizin marka bilinirliğini ve hedef kitlesini büyütme sürecini fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

Bir web sitesi oluşturduğunuzda, arama motorlarının botları öncelikle sitenizi taramaya başlar. Eğer sayfalarınız arama motorlarının dizine eklenme kriterlerini karşılıyorsa, sayfalarınız dizine eklenir. Bu eklenen sayfalar arama sonuçlarında görünür hale gelir. İçeriğinizin arama motorlarının gerektirdiği optimize edilme seviyesine ulaşmış olması, sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmasını sağlayacaktır.

Kısaca: SEO, arama motorları için web sitenizi her zaman daha iyi hale getirme sürecidir.

Arama motorları SEO’yu Neden Önemsiyor?

Kullandığınız SEO teknikleri, arama motorları için neden önemlidir? Cevap basit: çünkü arama motorları para kazanmak için reklamları kullanıyor. Bu yüzden arama motorları SEO’yu normalin ötesinde önemsiyor. Arama motorlarına herhangi bir ücret ödemenize gerek yok, çünkü reklamlar onlar için gelir kaynağı oluşturuyor.

Arama motorlarına bir arama sorgusu girdiğinizde, karşınıza çıkan sayfaya arama motoru sonuç sayfası (SERP) denir. SERP üzerinde, iki tür sonuç görebilirsiniz: organik sonuçlar ve PPC reklamları. Organik sonuçlar, SEO teknikleri sayesinde elde edilen ve para ödenmeyen sonuçlardır. PPC reklamları ise, tıklama başına ödenen reklamlar olarak bilinir ve arama motorlarına para ödenmesi gereken bir hizmettir.

Organik arama sonuçlarında web sitenizin yer alması için Google veya diğer arama motorlarına ödeme yapmanıza gerek yok. Google ve diğer arama motorlarının birçok özelliği vardır, ancak ücretsiz olarak web sitenizin organik arama sonuçlarında yer almasını sağlayacaktır. SEO uygulamalarınızın sonuçlarının maksimum verimlilik ile elde edilmesi için, web sitenizi arama motorlarının algoritmalarına uygun olarak optimize yeterli olmaktadır.

Arama motorlarının size alakalı içeriklerin sonuçlarını sunması ne kadar isabetli olursa, o kadar çok kişinin bu arama motorunu tekrar kullanma eğiliminde anlayabiliriz. İnsanlar arama motorunu ne kadar fazla kullanırlarsa, bu çok sayıda reklam gösterimi demektedir ve arama motorlarının kazançlarının büyük ölçüde artmasına katkı sağlar.

İnternet, günümüzde bizim için dünyayı parmaklarımızın ucuna getirmiş durumda. Artık aradığımız her türlü bilgiyi birkaç tıklamayla elde edebiliyoruz. İnsanlar, internet üzerinden bilgi, ürün, hizmet ve daha fazlasını arayarak çevrimiçi ortamda yer almaktalar.

Merak ettiğiniz Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nasıl çalışır? Bu konudaki merakınızı gidermek için mükemmel bir yerdesiniz.

Web Siteniz eğer SEO kurallarına uygun olarak optimize edilmemişse, arama motorları tarafından oluşturulan sonuç sayfalarında siteniz gösterilmeyecektir. Bu durum, işletmenizin varlığından başka insanların haberdar olmaması anlamına gelmektedir. Fakat, çevrimiçi ortamda arama yapan kullanıcılar sizin web sitenizi bulamıyorsa, web sitenizin ne anlamı var? Arama motoru optimizasyonu ile işletmenizin internet üzerindeki tanınırlığını ve görünürlüğünü arttırabilirsiniz.

SEO’nun Temel Metrikleri

Bir SEO kampanyasının başarısı, hedeflerine göre ölçülebilecek çeşitli anahtar rakamlar ile ölçülür. Önemli olan rakamlar arasında;

  • Tıklama oranı (TO): Bu anahtar, arama sonuç sayfalarında (SERP) gösterilen sayfanın ne kadar kullanıcı tarafından gerçekten ziyaret edildiğini gösterir.
  • Hemen çıkma oranı: Kullanıcıların bir sayfaya girdikten sonra bu sayfadan ayrılma oranını ölçen bir yüzdedir.
  • Ortalama oturum süresi: Kullanıcıların sayfayı ne kadar beğendiği, sayfadaki sürelerini ne kadar uzun durduğu ile ölçülebilir. İçerik türü de önemli bir rol oynayabilir. Çok kısa süren bekleme süresinin (~30 saniyeden az) arkasında ise sayfanın kalitesi düşük olabilir.
  • Geri bağlantı sayısı: Harici web sitelerinin bir sayfaya ne tür ve kaç bağlantı verdiğinin, bu sayfanın alakalı ve kaliteli olarak algılanıp algılanmadığının bir ölçütü olarak kullanılmasına denir.

SEO’nun Temel İşlevleri

Arama motorları, Tarama, İndeksleme ve Sıralama gibi üç önemli işlevi gerçekleştirir.

  • Tarama: Arama motorları, web ortamında mevcut sayfaların güncel durumunu kontrol etmek ve yeni sayfaları keşfetmek için tarama yapmayı tercih ederler.
  • İndeksleme: Arama motorları, taradıkları sayfaları belleklerine kaydedebilmek için indekslemeyi kullanırlar. Spam ve tekrar eden sayfalar hemen dizinlenmezler, ancak istisnai durumlar dışında nadiren de olsa arama motoru dizinine eklenirler.
  • Sıralama: Sayfaların arama motoru tarafından tarandıktan sonra, arama motoru tarafından kullanıcının arama sorgusuyla ilgili olarak sıralandığı yerdir.

Arama motorları web sayfalarını tarama ve dizine ekleme (indeksleme) sürecinin ardından, bu sayfaları değerlendirmek ve sıralamak için aşağıda ki faktörleri analiz ederler:

  • Web sayfasının açılış süresi
  • Kaliteli backlinkler (arama motoru sıralamalarının yükselmesi için önemlidir.)
  • Anahtar kelime yoğunluğu
  • Mobil Uyumluluğu
  • Ve niceleri

Arama motorları, sıralama faktörlerini açıkça açıklamaz. Bu nedenle, SEO tekniklerini takip ederek içeriklerinizi en iyi şekilde optimize etmek önemlidir. Unutmayın, SEO çalışmalarınızı  tekniklerin dışına çıkmadan denemelerle sürdürmelisiniz.

Arama motorları tarafından gerçekleştirilen analiz sonucunda, eğer içeriğiniz SEO standartlarına uygun ise, sayfanız arama sonuçları sayfalarında görünecektir. Bu durum, sitenize alakalı alana ait doğal trafik akışının başlamasına yol açacaktır!

Google arama sonuçları
Google arama sonuçları

Google arama motoru tarafından “Avokado Satın Al” kelime öbeği aramasında ilk 5 sıraya giren içerikler, yukarıdaki resimde gösterilmiştir. SEO algoritmasına göre uygunluk sağlayan sayfalar taranarak ve indekslenerek, Google arama motoru tarafından özel olarak seçilmiş bu içerikler ilk sıralarda listelenmiştir.

SEO Nasıl Çalışır?

Eğer bu yazıyı dikkatlice okuduysanız, artık arama motorlarının neden önemli olduğunu anlıyorsunuz demektir. SEO’nun ne şekilde çalıştığını artık daha yakından inceleyebilir ve konuşabiliriz.

Arama motorları, sayfaları taramak için otomatik robot tarzı örümcekler kullanır.😊

Tarama esnasında web sitenizi gezen örümcekler, her türlü bilgiyi toplamak için çalışırlar. Bu sayede arama motoru kullanıcılarının, sitenizdeki ilgili sayfaları kolayca bulmaları sağlanır. Örümcekler, web sitenizin açılış hızını, başlık etiketlerini, sosyal medya sayfalarından gelen sinyalleri, dahili bağlantılarını, geri bağlantılarını (backlink) vb. gibi özellikleri de tarar.

Sitenizin SEO performansının ne kadar iyi olduğunu belirleyen 200’den fazla sayfa sıralama faktörü bulunmaktadır. Başlık etiketlerinin kalitesi, içerik kalitesi, sayfadaki yükleme hızı, web sayfa URL’leri, resimlerin alt etiketleri, dahili ve harici bağlantılar gibi pek çok faktör söz konusudur.

Web sitenizi arama motorlarına uygun hale getirmek, çok karışık bir işlem olabilir. Teknik konulara vakit ayırma şansınız yok ise, bu işlem sizin için zor olabilir. Ancak SEO konusunda her zaman bir uzmana danışmak için bizlerden destek alabilirsiniz.

SEO optimizasyon türleri 3 gruba ayrılmaktadır, arama motoru optimizasyonu türleri:

İç SEO ( On-Page SEO)

Tüm sayfa içi SEO çalışmalarınızın web sitenizde gerçekleşmesi gerekir. Sayfa içi SEO, web sayfalarınızın detaylı bir şekilde optimize edilmesi ve arama motorlarına uyumlu bir içerik ile desteklenmesidir.

Sayfa içi SEO, arama motoru sıralamalarınızı geliştirmek için önemli bir adımdır. Bu çalışma, sayfalarınıza ve içeriklerinize anahtar kelimeleri uygun şekilde ekleme ve düzenli olarak yüksek kaliteli içerikler paylaşmak gibi detayları içerir. Meta etiketleriniz ve başlıklarınız anahtar kelimeler açısından zengin ve kaliteli olması önemlidir.

Sayfa içi optimizasyonun temel amacı, bir web sayfasının arama motoru kriterlerini karşılayarak potansiyel kullanıcılara değerli ve anlamlı içerikler sunmaktır.

Dış SEO (Off-Page SEO)

Sayfa dışı SEO çalışmaları, web sitenizden bağımsız olarak yürütülen çalışmalar olarak düşünebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse sosyal medya hesaplarınızda paylaşımlar yapmak ve başka sitelerin kendi sitelerine sizin içeriklerinizi ekleyerek kaynak olarak sizin sitenizi belirtmesi (backlink) gibi örnekler verilebilir.

Sayfa Dışı SEO, web sitesinin dışında gerçekleşen bir başka optimizasyon türüdür. Bu optimizasyon türü, başkalarının sitelerinde sizin içeriğinizi paylaşarak geri bağlantı kazanmanız gibi teknikleri içermektedir. Geri bağlantılar, diğer sitelerle ilişkiler kurmayı amaçlayan bir tekniktir. İnsanların sizin içeriğinizi beğendiğini ve bu içeriği sizi kaynak göstererek başkalarına duyurmasını sağlamak amacı ile yapılan çalışmalardır. Önemli bir çaba gerektirse de, Sayfa Dışı SEO çalışmaları SEO çalışmalarının önemli bir parçasıdır.

Teknik SEO

Teknik SEO, web sitenizin arka planında gerçekleşen bir süreçtir.

Sayfa içi, sayfa dışı ve teknik SEO çalışmaları, arama motorlarına ve arama yapan kullanıcılara güvenilir bir web sitesi sunmak için gerekli olan adımları oluşturur.

Teknik SEO, web sayfasını Google algoritmasına göre teknik olarak hazırlamakla ilgilidir. Teknik SEO çalışması Web sitesinin arama motorları tarafından daha kolay taranabilmesini ve arama sonuçlarındaki sıralamasının artmasını sağlayacaktır.

Sayfa Hızı

Google, web sitelerinin çağrıldıktan sonra yüklenme hızının önemli olduğunu söylerek sözde cezalar uyguluyor. Genellikle büyük boyutlu resimler ve karmaşık animasyonlar yüzünden oluşan yavaş yükleme sürelerini azaltmak için web sitesi hız optimizasyonu yapılmalıdır. Bu sayede, site yüklenme süreleri önemli ölçüde hızlanacaktır.

Sitenizin çok hızlı şekilde açılması Google’nin hoşuna gidecektir. Sıralama artışına katkı sağlayacak hususlardan birisi de sayfa açılış hızıdır.

Taranabilirlik

Taranabilirlik, arama motorları için web sitelerinin kullanımının kolay olması anlamına gelmektedir. Web sitelerinin iyi taranabilmesi, arama motorlarının kolayca web sitelerindeki tüm içeriği ziyaret edip toplayabilmesi anlamına gelir.

Arama motorları, İnternet’te yeni içerik bulmak için tarama yaparak bazı sayfaları dizine eklemektedir. Tarama, bir web sayfasındaki bağlantılar aracılığıyla gerçekleştirilir ve Google, bağlantı takip ederek içeriği bulmaya çalışır. İyi bir dahili web sitesi bağlantısı, taranabilirliği arttırır ve Google’ın yeni eklenen sayfaları bulmasını ve kullanıcıların da bu sayfaları keşfetmesini sağlar.

Mobil Uyumluluk

Arama motorları, akıllı cihazların kullanımının gün geçtikçe daha yaygınlaşmasından dolayı, en iyi sonuçların kullanıcı dostu ve kolay olmasını gözetmektedir. Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını ve akıllı cihazlarda nasıl görüntülendiğini öğrenmek için Google Arama Konsolu (Search Console) gibi çeşitli araçları kullanabilirsiniz.

SEO ile SEM Arasındaki Fark Nedir?

İşletmenizin internette keşfedilmesini arzu ediyorsanız, öncelikle SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve SEM (Arama Motoru Pazarlaması) arasındaki farkı anlamanız gerekiyor. SEO ve SEM arasındaki farkı öğrenmek çok önemlidir, çünkü bu iki konu arasındaki fark, internetteki başarınız için temel bir faktördür. SEO ve SEM arasındaki farkı anlamak, işletmenizin internetteki başarısının anahtarıdır.

SEO ve SEM arasındaki farkı basitçe özetlemek gerekirse: SEO ücretsiz olarak kullanılabilecek bir yöntemdir. SEM ise kullanımı için ödeme yapılması gereken bir stratejidir.

Organik trafiğe sahip olmak için SEO kullanılır. Web sitenize ücretli ziyaretçi çekebilmek için ise SEM yöntemini kullanmanız gerekir. Bu yöntem ücretli reklamlar ile web sitenize ziyaretçi çekmek için kullanılmaktadır.

  • SEO (Ücretsiz Arama Stratejisi)
  • SEM (Ücretli Arama Stratejisi)
SEO ile SEM arasındaki fark
SEO ile SEM arasındaki fark

SEO yaparak arama sayfası sonuçlarında (SERP) üst sıralarda görünmeyi sağlamak ücretsizdir. Arama motorları sonuç sayfalarının üst sıralarında görünmeyi istiyorsanız, web siteniz ilk beş konumdan birinde yer almalıdır. Çünkü arama yapanlar arama sonuçlarının ilk beş sırasına bakıyor ve bu sıralardaki web sitelerine tıklıyor. Bu araştırmalar aynı şekilde ortaya konmuştur. Bu nedenle, işletmeniz için üst sıralarda görünmesi çok önemlidir.

Arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda görünmek için SEM (Arama Motoru Pazarlama) ile reklam alanı satın almanız gerekecek. Bu, tıklama başına ücret ödemeniz anlamına geliyor.

SEO sayesinde arama motoru sonuçlarının üst sıralarına ücretsiz olarak çıkma şansınız varken, SEM ile ilk sıralara ücret ödeyerek çıkabilirsiniz. Bu iki yöntem sayesinde arama motorlarında üst sıralarda görünmeniz mümkün oluyor.

SEO’nun İşletmeler İçin Önemi

Araştırmalarımız, SEO’nun işletmelerin başarısı için çok önemli olduğunu gösteriyor. Aşağıda bunun nedenlerini sizlere açıklamaya çalışacağız.

SEO Satışlarınızı Arttırır (ciro artışı)

Şirketlerin satışlarını artırmak için SEO uygulamasını mutlaka yaptırmalılar veya bu hizmeti bir uzmana yaptırabilirler. Çünkü ortalama olarak tüketicilerin yüzde 85’i internet üzerinden ürün aramaktadır.

Araştırmalar, arama yapan kullanıcıların ortalama yüzde 75’inin arama sonuçlarının ilk sayfasına bağlı kaldığını gösteriyor. İşletmeniz için SEO’ya yatırım yapmak, web sitenizin ilk sayfada görünmesini sağlayacaktır. Bu, sektörünüze ait arama yapan kullanıcıların, işletmenizin varlığından haberdar olmasını sağlayacaktır. Aksi takdirde, web sitenizin arama sonuçlarının daha aşağı sayfaların da görünmesi kaçınılmaz bir sonuçtur.

SEO İle Potansiyel Müşteri Sayınız Artış Gösterir

Eğer sektörünüzle ilgili potansiyel müşteriler elde etmek gibi bir düşünceniz var ise, SEO’ya yatırım yapmak sizin için önemli bir adım olacaktır. SEO uyumlu hazırlanmış bir web sitesi arama motorlarında üst sıralarda gösterilme şansına sahip olacaktır. Böylece web sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünün artması, organik ziyaretçilerin de sayısının arttığını göstermektedir. Sektörünüzle ilgili çok sayıda ziyaretçi web sitenize girdiğinde, potansiyel müşterileriniz de artmaya başlayacaktır.

SEO Marka Bilinirliği Artışı Sağlar

SEO, markanızın tanınırlığını arttırarak size iyi bir pazarlama stratejisi oluşturmanız için yardımcı olur. Markanızın tanınırlığı arttıkça, yeni müşterilerinizle ticari ilişkiler kurabilir ve mevcut müşterilerinizin sadakatini geliştirebilirsiniz.

Şirketiniz, arama sonuçlarının üst sıralarında yer alınca, alışveriş yapanlar için güvenilir bir kaynak olma özelliği kazanır. Bu sayede, müşteriler tarafından daha çok tercih edilmeye başlar.

SEO Şirketinizi Büyütür

Şirketinizin SEO uygulamaları ile günden güne büyümesi ve gelirinizin artması mümkündür. Uygulamaların sonucunda elde edeceğiniz kazanç önemli ölçüde artacaktır.

Günümüzde insanlar aradıkları şeyleri araştırmak için ilk olarak interneti kullanıyor. İnternet aramalarında aradıklarını bulunca, sorular soruyor, yorumları inceliyor ve şirketinizin güvenilirliğini sorguluyor. Şirketinizin internet aramalarının ilk sayfalarında görünmemesi durumunda yeni müşterilerin sizinle iletişime geçmesi imkansız olacaktır.

SEO günümüzde işletmeler için önemli bir rol oynuyor. Bu yüzden, çoğu işletme SEO’yu önemli bir strateji olarak kabul etmektedir.

SEO çalışması yapılan bir web sitesi üzerinden örneklere gelin beraber göz atalım.

SEO Nasıl Yapılır?
SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nasıl Yapılır?

SEO’nun nasıl yapıldığını iyi bir şekilde kavramanız için, bir müşterimizin web sitesini sıfırdan yapıyor gibi düşünerek tane tane anlatacağız.

Şimdi, SEO nasıl yapılır? sorusuna cevap vermeye başlayalım. İşletmenin web sitesini SEO uyumlu hale getirmek için, öncelikle web sitesinin eski haline bakarak SEO stratejilerini karşılayacak olan ihtiyaçları ortaya çıkardık.

İşletme için en uygun SEO stratejilerini belirledikten sonra, web sitesini yeniden hazırladık. Böylece, SEO uyumlu web sitesi ile arama motorları tarafından daha iyi görünebilecek özellikleri web sitesine kazandırdık. İşletmenin web sitesini SEO uyumlu hale getirdikten sonra, SEO ile ilgili stratejileri uygulamaya başladık.

SEO stratejilerini uygulamak için, web sitesinde anahtar kelimelerin kullanımını, arama motorları tarafından indekslenmesini, arama motoru optimizasyonunu ve daha fazla birçok stratejiyi uyguladık.

SEO Stratejisi nedir? Web sitenizin arama sonuç sayfalarında sıralamasını iyileştirmek için plan ve uygulamalara ihtiyacınız vardır. Bu plan ve uygulamalar sizin SEO stratejinizi oluşturur. SEO stratejisi, arama motoru optimizasyonunda nasıl hareket edeceğinizi adım adım kararlaştırmak için bir plan oluşturmaktır.

Planınızı oluşturduktan sonra, SEO uygulamalarınızı doğru bir şekilde gerçekleştirerek arama sonuç sayfalarında yüksek sıralamalar elde edebilirsiniz.

SEO stratejisi, sektörünüz için organik ziyaretçi trafiğini arttırmak için takip edilen bir süreç olarak tanımlanabilir.

SEO stratejisi oluşturmak için, kendimize aşağıdaki planı belirledik. Sonrasında bu planı uygulamaya koyduk. Gerçekten büyük bir fark gözlemledik. Planımızın uygulanması sayesinde, SEO stratejimiz başarılı bir şekilde çalışmayı tamamlamamıza yardımcı oldu.

  1. Anahtar kelime analizi yaparak bir liste hazırladık.
  2. Google serp sonuçlarını analiz ettik.
  3. Rakipleri analiz ederek eksiklerini analiz ettik.
  4. Backlink ağı planı oluşturduk.
  5. Sayfalarımızın tamamını SEO uyumlu olarak revize ettik.
  6. Kullanıcıların arama niyetlerini analiz ederek bir liste oluşturduk.
  7. İçerikleri ve sayfaları kullanıcıları yormayacak şekilde hazırladık.
  8. Web sitesine trafik çekmek için plan oluşturduk.
  9. Eski ve SEO uyumu olmayan içerikleri analiz ederek revize ettik.
  10. Web sitesini semrush, ahrefs gibi SEO araçları ile analiz ederek yola koyulduk.

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelime araştırması, SEO stratejilerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Potansiyel müşterilerinizin aradığı anahtar kelimeleri bulmak için en iyi yol Google arama sayfasındaki Google Öneriler sekmesidir. Bu sekme, arama sorgularınızın sonuçlarını inceleyerek, arama sonuçlarından en çok aranan kelimeleri bulmanıza yardımcı olur. Ayrıca semrush ve ahrefs gibi seo araçlarını kullanarak, anahtar kelime analizini daha detaylı olarak analiz edebilirsiniz.

Google arama motorunda bir anahtar kelime veya kelime öbeği girdiğinizde, arama sonuç sayfasında size öneri listesi gösteren bir özellik sunan Google, size aranan kelimeleri kolayca bulmanızı sağlar. Örneğin, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, arama bölümüne “Avokado” kelimesini girdiğinizde, Google size “Avokado faydaları”, “Avokado kalori” ve “Avokadolu tarifler” gibi öneriler gösterir.

Arama motorları tarafından aranan kelime veya kelime öbeklerinin bulunması, genellikle SEO için mükemmel bir anahtar kelime listesi oluşturmaya yardımcı olur. Gösterilen sonuçlar arama yapanların bu kelime veya kelime öbeklerini sık sık aradıkları anlamına gelir.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler, “Kısa Kuyruklu” Anahtar Kelimelerden Daha Az Rekabet Oluştururlar. Bu Anahtar Kelimeler, “Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler” olarak da Bilinir ve SEO performasını arttırmak için Kullanılır.

Örneğin: “Avokado” kelimesinde sıralama zorluğu %15 ama “Avokado satın al” kelimesinde sıralama zorluğu %1 gibi örneklendirilebilir.

Bu sebeple, arama motoru sayfa sıralamaları rekabeti uzun kuyruklu anahtar kelimeler için kolayken, kısa kuyruklu kelimeler için çok daha zordur. Ancak, uzun kuyruklu kelimeler daha düşük arama hacmine sahiptir.

Google üzerinden birden fazla anahtar kelime veya kelime öbeği araması yaparak o anahtar kelime ile ilgili 10-15 anahtar kelimeye sahip bir liste oluşturmanızı öneririz.

Google Trends Nedir? Makalemize göz atarak, Google trends hakkında bilgi sahibi olabilir, en çok aranan ve zaman içinde ki trendini görerek yeni anahtar kelime fikirleri üretebilirsiniz.

Arama motorlarında arama hacmini ve rekabet düzeylerini kontrol etmek istiyorsanız, Semrush ve Ahrefs gibi ücretli SEO analiz araçlarını kullanabilir veya Google Ads’in Araçlar kısmında ücretsiz olarak sunduğu Anahtar kelime planlayıcısı aracını kullanabilirsiniz.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Serp Sonuçlarını Analiz Edin

Anahtar kelime analizi yaparak, kelime listesi oluşturduktan sonra, anahtar kelimelerinizi arama motorunda arayarak ilk sayfada sıralanmış olan web sitelerini (sayfalarını) tespit etmelisiniz. Böylece, arama motoru sonuçlarında yer alan sayfaların üst sıralarda gözükmesini sağlayacak SEO stratejilerini inceleyerek kendinize özel bir strateji oluşturabilirsiniz.

İçeriğinizi optimize etmek ve arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkarmak için, listenizde bulunan anahtar kelimeleri Google arama bölümüne yazmanız gerekmektedir.

Google anahtar kelime araması
Google anahtar kelime araması

Google arama sonuçlarındaki ilk sayfadaki sayfaları (reklamlar hariç) incelemenizi öneriyoruz. Rakibinizin üst sıralardaki web siteleri ve sayfaları nasıl bir optimizasyon yapmışlar? Sorusunun cevabını arayarak, bu sayfaları tek tek analiz edin. İncelediğiniz içeriği (sayfayı) bir yere not alarak kaydedin.

Google ilk sayfa sonuçları
Google ilk sayfa sonuçları

Rakiplerinizi Analiz Edin

Şimdi, SEO uyumlu içerik oluşturma sürecine geçebiliriz. Eğer SEO uyumlu içeriği oluşturmaya başladıysanız, aşağıdaki 2 seçeneği dikkate almanızı öneririz:

Seçenek 1: Sizi rakiplerinizden ayıran özelliklere sahip bir içerik oluşturun.

Seçenek 2: Rakiplerinizden daha iyi bir içerik üreterek onların önüne geçin. Farklı olan her zaman dikkat çeker.

Rakiplerinizden öne çıkmak için Google’ın gözünde daha üstün bir içerik üretmelisiniz. Bu, arama motoru tarafından hemen algılanıp öne çıkmanızı sağlayacaktır.

İçerik Optimizasyonu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Yazmış olduğunuz içerikleri web sitenize eklemeden önce, Google arama sonuçlarında bulabileceğiniz ve bir çok sitede ücretsiz olarak sunulan bir İntihal programı kullanarak yazınızda copy içerik olup olmadığını kontrol edin. Daha sonra web sitenize içeriğinizi ekleyin. Ayrıca, web sitenizin SEO performansını iyileştirmek için bu konuya mutlaka özen gösterin.
  • Yazılarınızın başlığınız ile ilgili bir ifade içermesi önemlidir; bu nedenle başlığınızın altındaki ilk cümlede başlığınız ile alakalı bir anlatım kullanmaya çaba gösterin. Ayrıca, yazdığınız içeriğin uzunluğunun en az 600 kelime olmasını öneriyoruz.

İçeriğim 600 kelimeden kısa olursa ilk sayfaya gelme şansım yok mu?

Tabiki gelebilirsiniz, ancak Google’da bu konu hakkında bir bilgi bulunmuyorsa veya yok ise, ilk sayfaya rahatlıkla gelebilirsiniz. Yazdığınız içerik ne kadar kısa olursa olsun, Google arama sonuçlarının üst sıralarına çıkabilirsiniz. İçeriğinizin özgün ve SEO uyumlu olmasını yinede tavsiye ederiz.

Backlink Ağı Oluşturun

İşletmenizin web sitesinin arama motoru sıralamasını arttırmak istiyorsanız, backlink’leri göz ardı etmemeniz gerekiyor. Backlink web sitenizin arama motoru sıralamasının ilk sıralarına çıkması için yüksek bir öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Backlink’ler, arama motoru tarafından web sitenizin güvenilirliğini ve kalitesini doğrulamak için kullanılan güçlü bir araçtır. Bu nedenle, web sitenizin arama motoru sıralamasının iyileştirilmesini sağlamak için backlink oluşturmaya odaklanmanızı öneririz.

Peki bunu nasıl yapıcaksınız ?

Backlink ağınızın inşasına başlamak için rakiplerinizin sitelerini SEO araçları ile inceleyin. Ne tür backlinkler eklemişlerse siz de aynı yerlere sitenizi (yada içerik linkinizi) ekleyerek backlink ağınızı inşa edebilirsiniz.

Biz seolio ajansı olarak, gelişi güzel yerlerden düşük ücretlerle backlink alımı yapmamanızı öneriyoruz. Bu tür linkler, sektörünüzle alakası olmayan yerlerden satın alındığında, web sitenize herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Ayrıca bu tür linkler sitenizi spama sokabilir ve tüm çalışmalarınız risk altına girebilir. Bu nedenle, SEO optimizasyonuzu başarılı şekilde gerçekleştirmeniz için doğru yerlerden kaliteli backlinkler almanızı tavsiye ediyoruz.

Bir diğer önerimiz ise, sektörünüz ile ilgili blog yazıları paylaşan web sitelerini bulun. Bu web siteleri ile iletişime geçerek onlardan sizin sitenize backlink vermesi için bilgi isteyin. Örneğin bu şekilde bir mesaj atabilirsiniz:

Merhaba sayın yetkili, web sitenizin blog kısmında kendi web sitem olan www.siteadi.com için içerik yayınlatarak backlink almak istiyorum. Ücretleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?

Şeklinde bir mesaj gönderirseniz, sizlere kısa süre içerisinde dönüş sağlayacaklardır. Bu tarz mesajları sektörünüz ile ilgili olan web sitelerine iletip backlink almanız, SEO çalışmanız için muhteşem derecede yararlı olucaktır.

Ayrıca bu tarz web siteleri ile karşılıklı olarak backlinkte verebilirsiniz. Siz kendi web sitenizde o sitenin linkini belirtirsiniz, karşı sitede kendi sitesinde sizin web sitenizi belirtir ve herhangi bir ücret ödemesi yapmadan karşılıklı olarak backlink çıkışı yapabilirsiniz.

Backlink olmadan web sitem ilk sayfaya gelmez mi ?

İçerik üretimi ve backlink arasındaki bağlantı çok önemlidir. İçeriklerinizin ön sıralara çıkması için, Google’a özgün bir içerik sunmanız gerekiyor. Ancak rekabeti yüksek kelimelerde özgün içeriklerinizin ön sıralarda görünmesi için backlink inşasını iyi bir şekilde yapmalısınız.

Sayfalarınızı SEO İçin Optimize Edin

Bu aşamada, sayfa içerisinde bulunan içeriklerimizi arama motorlarına uygun biçimde optimize etmek önemlidir. SEO uyumlu bir şekilde optimize edilmiş sayfa, arama motorlarının arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar almak için önemli bir adımdır.

Bu aşamada, üç önemli faktörü dikkate almalısınız;

İç Bağlantı (Dahili Bağlantı)

İç bağlantılar, kendi web sitenizin başka bir sayfasına yönlendirilen bağlantılar olarak adlandırılır.

İç bağlantı örneği
İç bağlantı örneği

Bir içerik oluşturduğunuzda, okuyucularınızı diğer sayfalarınıza yönlendirmek için bir dahili bağlantı oluşturmalısınız. Örneğin, web sitenizde bir makale yayınladınız ve içerisinde bir kelimeye ilişkin açıklamalarınız başka bir sayfada yer alıyor. Yazınızda bu bağlantıyı içerik URL’si olarak kullanarak okuyucularınızı diğer sayfaya yönlendirebilirsiniz. Bu süreç dahili bağlantı olarak bilinmektedir ve SEO için önemli kriterlerden birisidir.

İç Bağlantıların Faydaları

  • Kullanıcılar web sitenizde hızlı bir şekilde gezinebilir.
  • Web siteniz için kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilgi hiyerarşisi oluşturmak için size yardımcı olur.
  • İç bağlantılarınızın artış göstermesine yardımcı olur.
  • SEO performansınızı arttırır.

Semantik SEO
Nedir Bu Semantik SEO?

Semantik SEO, çoklu anahtar kelimeler etrafında optimize edilmiş içerik yazma işlemidir. Semantik SEO web sayfalarının tek bir anahtar kelime etrafında değil, konuyla ilgili birçok anahtar kelime etrafında optimize edilerek yapılır. Semantik SEO ile, web sitenizi arama motorlarına çok daha iyi anlatabilir ve arama motoru sıralamalarınızı normalden daha iyi bir performansla geliştirebilirsiniz.

Semantik içerik oluşturmak için, hedef anahtar kelimenizi Google Görseller aracılığıyla arayın. Arama sonuçlarında karşınızda çıkan farklı anahtar kelimeleri not alın. Bu anahtar kelimeleri içeriğinizde kullanarak, hedef anahtar kelimeye odaklanmış, ama aynı zamanda ilgili anahtar kelimeleri de kapsayan bir içerik oluşturabilirsiniz.

Semantik SEO Google Görseller Arama ile anahtar kelime tespiti
Semantik SEO Google Görseller Arama ile anahtar kelime tespiti

Google arama bölümüne yazılan ana hedef anahtar kelimeye bağlı olarak, kullanıcılara sunulan önerileri not etmeyi unutmayın. İçeriğinizi Google’ın arama önerileri çerçevesinde oluşturun. Bu adım, arama motorlarına en iyi şekilde uyumlu olmanızı ve hedef anahtar kelime aramalarında üst sıralarda listelenmenizi sağlayacaktır.

Arama Niyetine Göre İçerik Üretin

Arama niyeti nedir? Arama niyeti, arama sorgusu arkasındaki sebebi ortaya koymak için kullanılan bir terimdir. İnsanların aramalarının arkasındaki amaçlarının ne olduğunu anlamak için bu terim kullanılır. Bir arama sorgusu yapıldığında, arama amacı ne olabilir? İnsanların aramalarında öğrenmeyi mi aradıkları, satın alma işlemi mi yapmak istedikleri veya belirli bir web sitesini mi aradıklarını anlamak için arama niyetinden faydalanabilirsiniz.

İçerik üreteceğiniz kelimeyi Google’da aradıktan sonra en aşağı kısımda çıkan “ilgili aramalar” bölümünü dikkate alarak içeriğinize dahil etmeye çalışın.

Google arama niyeti sonuçları
Google arama niyeti sonuçları

Google’ın en önemli hedefi, kullanıcıların arama niyetlerine ulaşmasını sağlamaktır. SEO ve içerik pazarlamada başarılı olmak istiyorsanız, hazırlayacağınız içerik, kullanıcıların arama niyetlerine uygun olmalıdır. İçerik üretirken, arama niyetinin önemini anlamanız, içerik stratejinizi başarıya ulaştırmanıza yardımcı olacaktır.

İçeriklerin Kullanıcı Deneyimini Yüksek Tutun

Yazdığınız içeriğinizin en iyi kalitede olması önemli olmakla birlikte, web sayfanızın tasarımının da SEO açısından önem taşıdığını unutmamalısınız. Özellikle arka plan renginin koyu olması durumunda, kullanıcıların sayfadan hızlı bir şekilde çıkış yapma olasılıkları çok yüksek olmaktadır. Bu durum, Google tarafından içeriğinizin arama sonuçlarındaki pozisyonunu olumsuz etkileyerek düşüş yaşamasına yol açabilir.

Mutlaka fotoğraf ve videolar kullanarak içeriğinizi destekleyin. Bu sayede okuyucularınızın içeriğinizi daha iyi anlamasını sağlayacak ve okuma deneyimlerini yükselteceksiniz.

Web Sitenize Trafik Çekin

Yayınladığınız içeriğin çok daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak oldukça önemlidir, hazırladığınız yazıyı etkili bir duyurmanızı öneriyoruz. İçeriğinizin ulaşabileceği kişi sayısının artmasını sağlamak için, yazınızı sosyal medya hesaplarınızda mutlaka paylaşın.

Web sitenize trafik çekmek için önerilerimiz:

  • Sosyal medya hesaplarınızda içeriğinizi paylaşın.
  • Whats app ve telegram gruplarında içeriğinizi paylaşabilirsiniz.
  • Hedef kitlenizi hedefleyerek, Google ve sosyal medya reklamları oluşturabilirsiniz.
  • Sitenize kayıtlı üyelere SMS gönderebilirsiniz.

İçeriklerinizi Optimize Edin ve Güncelleyin

Google’ın en çok sevdiği şeylerden biri, içeriklerin sürekli güncellenmesidir. İçeriklerinize fayda sağlayacak yeni bilgileri eklemek veya özelliğini yitirmiş bilgileri kaldırmak için içeriğinizi sık sık gözden geçirmelisiniz.

Ayrıca içeriklerinizde kullandığınız dahili ve dış URL bağlantılarını da sık sık kontrol etmek gerekmektedir. Çalışmayan bağlantıları ve spam sitelere dönüşmüş siteleri içeriğinizden kaldırarak güncellemelisiniz.

SEO Analiz Araçları ile Sitenizi Analiz Edin

Şuana kadar anlattığımız tüm adımları başarılı şekilde yaptıysanız, bundan sonra ki süreçte Semrush ve Ahrefs gibi SEO analiz araçları ile web sitenizi ara sıra kontrol etmenizi öneririz.

Semrush ve Ahrefs gibi SEO analiz araçlarını kullanarak, web sitemizi kontrol etmek için neden önemli? Site arka planında neler olduğunu görmek için. Örneğin, web sitenizin sizin haberiniz olmadan adult sitelere, spam oluşturan web sitelerine eklenmiş olma olasılığı var. Ya da daha önceden sitemizden kaldırmış olduğumuz (ölü – kırık link)ler olabilir. Bu nedenle, SEO analiz aracını kullanarak bu tür sorunlu alanları tespit etmek ve düzeltmek SEO çalışmalarınız için önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), arama motorlarından ücretsiz ve organik trafik almak için yapılan bir süreçtir. SEO ile web sitenizin arama sonuçları sayfasındaki konumunu geliştirebilirsiniz. Arama sonuçları sayfasında üst sıralarda yer almanın avantajı, web sitenizi daha çok kişinin görebilecek olmasıdır.

Arama motorlarının önemli bir işlevi olan SEO arama motoru optimizasyonu hakkında kısaca bilgi verelim. Bu sayede konu daha kolay anlaşılacak ve arama motorlarının önemini daha iyi kavrayacağız. SEO, arama motorlarının çeşitli algoritmalarını kullanarak web sitelerinin arama sonuçlarındaki sıralamalarını optimize etmek için kullanılan bir süreçtir. SEO aracılığıyla arama sonuçlarında yüksek sıralamalar elde edebilir ve bu sayede arama motorundan gelen trafiğinizi arttırabilirsiniz.

Türkçe olarak SEO, Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinir. İngilizce olarak ise, Search Engine Optimization (SEO) olarak kısaltılır.

SEO, dijital pazarlamanın çok önemli bir parçasıdır. Çünkü insanlar, ürün ve hizmetler hakkında bilgi edinmek için her zaman arama yapmaktadır. Bu arama, markalar için önemli bir trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama kanallarını destekler. SEO ile arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak, kârlılığınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Ayrıca, SEO ile markanızın arama sonuçlarında görünürlüğünü arttırabilir ve kullanıcıların şirketiniz hakkında daha fazla bilgi edinmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Sayfa hızının SEO’daki önemi büyüktür. Google, daha hızlı sayfaları daha yavaş olanlardan daha yüksek sıralarda tutmayı tercih ediyor. Sayfalarınızın Google arama dizinine daha fazla eklenmesine yardımcı olmak için sayfa hızını optimize etmeniz oldukça önemlidir. Sayfa hızının arttırılması, arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmenize ve ziyaretçilerinizin daha hızlı arama yapmalarına yardımcı olacaktır.

Sayfa içi SEO söz konusu olduğunda, içerik kalitesi kral olmaktadır. Arama motorlarının güvenilir ve kaliteli içerikleri değerlendirmek için birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. Bununla birlikte, önemli olan içeriğin kullanıcıya faydalı olup olmadığıdır. İçeriğin okunması kolay mı? Eşsiz bir içerik mi? Bir kullanıcının sorgusuyla alakalı bir içerik mi? Bu sorulara eğer “Evet” yanıtını verebiliyorsanız, içeriğiniz arama motorları tarafından yüksek olarak değerlendirilecektir.

Yerel Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), belirli bir coğrafi bölgeye odaklanmış arama motoru üzerinde yapılan çalışmaları ifade eder. Hedef, yerel arama listelerinde yer edinmektir. Yerel arama motorları, özellikle belirli bir yerde ürün veya hizmet arayanlar tarafından kullanılır ve bu kullanıcıların arama sonuçlarında üst sıralara çıkma şansını artırmak için Yerel SEO stratejileri kullanılır.

Örneğin, bir kişi, Antalya’da konaklamak için en iyi otelleri arıyorsa, Google’da “Antalya’daki En İyi Oteller” diye arama yapar. Arama sonuçları otel seçenekleri olarak Antalyada bulunan ve arama yapan kullanıcıya en yakın olanları sıralar.

Organik SEO, zamanla hızla büyüyen ve genişleyen arama motoru optimizasyonunu ifade eder. Bu, özellikle belirli bir coğrafi bölgeye bağlı olmaksızın iş yapmaya odaklanır. Organik Arama Motoru Optimizasyonunun temel amacı, belirli anahtar kelime grupları için olabildiğince yüksek sıralarda yer almaktır. Bu, insanların ilgili web siteleri, bloglar, makaleler ve diğer kaynaklardan gerekli bilgileri almasını sağlayarak gerçekleştirilir.

Örneğin, bir kişi “En İyi Yemekler” kelimesini aradığında, arama aralığı ülke sınırlarını aşacak şekilde genişletilmiş olur ve şehirden, ülkeye ve hatta dünya çapında en iyi yerler görüntülenir. Bu, arama belirli bir yere özgü olmaksızın, kullanıcıya dünyanın her köşesinden en iyi yemekleri sunar.

Sıralamalarınızı hızlı bir şekilde yükseltmek için düzenli çaba göstermeniz gerekiyor. Hedeflediğiniz sonuçlara hızlı bir şekilde ulaşmak istiyorsanız, sitenize sürekli yeni geri bağlantılar oluşturmalı, güncel içerikler üretmeli ve mevcut içeriklerinizi kontrol ederek güncellemeniz gerekiyor. Sık sık bunlara dikkat etmeniz sıralamanızı hızlı bir şekilde yükseltmenize katkı sağlayacaktır.

Eğer hiç aranmayan bir kelimeyi hedeflerseniz, SEO çalışması olmadan sıralama almanız mümkün olmaktadır.

SEO için başarının sırrı tüm faktörlerin dengeli bir şekilde bir araya gelmesindedir. Tek başına hiçbir faktörün önemli olduğu söylenemez. Ancak insanlara doğru bilgiyi sağlamak, SEO’nun başarısında önemli bir rol oynamaktadır.

SEO uzun bir süreçtir. Sektörünüzün rekabet oranına göre 3-6 ay ve 1 yıla kadar SEO çalışmaları devam edebilir.

Eğer kendiniz SEO yapmak istiyorsanız bu ücretsizdir. Ancak profesyonel bir SEO hizmeti almak istiyorsanız, bu sektöre göre değişkenlik gösterebilir. SEO fazlası ile emek gerektirir. En düşük SEO hizmeti ücreti aylık 2500₺ ile başlayıp, sektörün büyüklüğüne ve rekabet oranına göre 35.000₺’ye kadar çıkabilir.

Backlink’ler, bir siteden diğerine bir “güven oyu” olarak görüldükleri için, SEO açısından önemlidir. Özünde, web sitenize verilen geri bağlantılar, arama motorlarına diğer sitelerin içeriğinize güvenerek bir bağlantı oluşturduklarının bir göstergesidir. Birçok site aynı web sayfasına veya web sitesine bağlantı verdiğinde, arama motorları içeriğin görünürlüğünün ve arama sonuçlarında yükselmesinin olası olduğunu anlayacaktır. Bu nedenle, bir site sahibinin hedeflerine ulaşması için kaliteli backlinkler kazanması gerekir.

Kullanıcı deneyimini etkilemeden arama sıralamalarınızı korumak için, bağlantılar 404’lü sayfaya işaret ediyorsa veya sayfanın yeni bir sürümü varsa, eski sayfayı 301 yönlendirmesi ile bu sayfaya yönlendirmelisiniz. Ancak, sayfa asla geri dönmeyecekse, o zaman “410 – Gone” durumunu kullanmalısınız. Bu hata mesajı, sunucu üzerinden tamamen silinen ve herhangi bir yönlendirme veya yanlış isteğinin olmadığını açıkça göstermektedir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Arama Motoru Pazarlaması (SEM) arasındaki en büyük fark, SEO’nun ücretsiz oluşudur. SEM ise ücretli bir hizmettir. SEO, web sitelerinin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak için kullanılan bir stratejidir.

Bu strateji, özgün ve kaliteli içerik, kullanıcı dostu URL’ler ve anahtar kelimeler gibi faktörleri kullanarak web sitenizin arama sonuçlarında daha yüksek sıralar almasını sağlamak için uygulanır. SEM ise, arama sonuçlarının yanı sıra, ücretli reklamlar gibi arama motorları üzerinden web sitenize trafik akışı sağlamak için kullanılan bir stratejidir.

Mevcut işletme sahipleri, yaptıkları işten daha fazla kar sağlamak ister. SEO, bunu mümkün kılmak için oldukça etkili bir çalışmadır. SEO’yu bir çalışan alıyormuş gibi düşünebilirsiniz. SEO hiç hasta olmaz ve tatil yapmaz. SEO siz uyurken bile sizin için çalışıyor. SEO, müşterilerinizi web sitenize yönlendirmek için ve potansiyel satış yaratmak için kullanılabilir. İşletme sahipleri, SEO ile tasarruf edebilir ve zamanlarını daha verimli kullanarak markalarının tanınırlığını artırabilirler. Doğru yapılan SEO, müşterilerinizi web sitenize yönlendirerek, ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve markanızı gösterecektir.

Benzer Yazılar